Press "Enter" to skip to content

Matforgiftning D10

Norsk indeks: 26 Magesmerter / ryggsmerter

Generelt

Mat vi spiser kan noen ganger innholde giftstoffer (toksiner) som kan gi symptomer, oftest fra magen. Det gjelder matbåren sykdom pga toksiner fra bakterier, soppforgiftning (lenke) og blåskjellforgiftning (lenke) som kan inneholde toksin. Mistanke vekkes når flere blir syke kort tid etter felles måltid.

Matforgiftning pga bakterier med toksin

Disse skyldes enten Bacillus cereus, Stafylokokker eller Clostridium perfringens. Det gir altså ikke noen infeksjon, men en reaksjon på toksinene som er inntatt.

Symptomer

  • Magesmerter
  • Kvalme og oppkast
  • Diaré
  • Vanligvis ikke feber

Inkubasjonstid

Vanligvis en times tid fra matinntak til kvalme og oppkast, ofte litt lenger til diaré. Inkubasjonstiden for Clostridium er ofte litt lenger, 10 – 12 timer.

Varighet

Plagene går gjerne over i løpet av ett døgn, men for stafylokokk-matforgiftning kan det gå opptil tre døgn før symptomfrihet.

Tiltak

  • Rikelig drikke, ellers vanligvis ikke nødvendig med behandling
  • Ved mistanke om matforgiftning bør pasienten til legevakt eller fastlege for vurdering og registrering
  • Ved mistanke bør man oppklare utbruddet, gjerne i et samarbeid mellom kommuneoverlege og det lokale Mattilsynet

 

Oppdatert: 2011

Comments are closed.