Norsk indeks: 26 Magesmerter / ryggsmerter
Generelt
Mat vi spiser kan noen ganger innholde giftstoffer (toksiner) som kan gi symptomer, oftest fra magen. Det gjelder matbåren sykdom pga toksiner fra bakterier, soppforgiftning (lenke) og blåskjellforgiftning (lenke) som kan inneholde toksin. Mistanke vekkes når flere blir syke kort tid etter felles måltid.
Matforgiftning pga bakterier med toksin
Disse skyldes enten Bacillus cereus, Stafylokokker eller Clostridium perfringens. Det gir altså ikke noen infeksjon, men en reaksjon på toksinene som er inntatt.
Symptomer
- Magesmerter
- Kvalme og oppkast
- Diaré
- Vanligvis ikke feber
Inkubasjonstid
Vanligvis en times tid fra matinntak til kvalme og oppkast, ofte litt lenger til diaré. Inkubasjonstiden for Clostridium er ofte litt lenger, 10–12 timer.
Varighet
Plagene går gjerne over i løpet av ett døgn, men for stafylokokk-matforgiftning kan det gå opptil tre døgn før symptomfrihet.
Tiltak
- Rikelig drikke, ellers vanligvis ikke nødvendig med behandling
- Ved mistanke om matforgiftning bør pasienten til legevakt eller fastlege for vurdering og registrering
- Ved mistanke bør man oppklare utbruddet, gjerne i et samarbeid mellom kommuneoverlege og det lokale Mattilsynet
Oppdatert: 2011
Comments are closed.